Zavod za preradu voca i povrca





Preteca Zavodu za preradu voca i povrca je Odsjek Instituta za agrokemiju. Znacajan dio svoje djelatnosti Zavod je posvetio ispitivanjima kemijskog sastava velikog broja poljodjelskih proizvoda. Od tada i datiraju prve analize maslinovog ulja, ulja etericnog bilja, meda, raznog voca i preradevina. Te su se analize obavljale za potrebe unutrasnjeg i vanjskog prometa. Zavod je bio ovlasten za kontrolu i analize industrijskih proizvoda: boksita, tupine, petroleja i sl. i to sve do osnutka Higijenskog zavoda u Splitu 1930. godine, ali Zavod je i dalje nastavio s analizama industrijskih proizvoda namijenjenih poljodjelstvu u reprodukciji sredstava za zastitu bilja, i umjetnih gnojiva.

Prosiruju se kemijska istrazivanja ulja aromatskog bilja i povezuju s agroekoloskim i agrotehnickim istrazivanjima. Istrazuje se aromatsko bilje, poglavito kadulja, ruzmarin, lavanda i smilje, radi rajonizacije podrucja. Istrazuje se i optimalan nacin uzgoja, pogotovo lavande i buhaca. U poslijeratnom razdoblju intnezivno se istrazuje kako selekcionirati razne tipove lavande s obzirom na kvalitet njenog ulja. Brojni publicirani znanstveni radovi iz te djelatnosti predstavljaju vrijedan doprinos poznavanju etericnih ulja i buhaca.

Posljednjih nekoliko godina znatni su napori ulozeni u opremanju laboratorija Zavoda. Pored nabave suvremene opreme zadaca Instituta je povecanje broja znanstvenog kadra ovog zavoda, a time i prosirenja djelatnosti na istrazivanje i kontrolu veceg broja prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pica.

Sadasnja djelatnost Zavoda usmjerena je na slijedecu djelatnost:

  • konzerviranje plodova maslina;
  • istrazivanja tehnoloskih svojstava plodova introduciranih sorti maslina;
  • istrazivanja kemijskih, fizikalnih i organoleptickih svojstava ulja domacih sorti maslina;
  • istrazivanje cuvanja plodova citrusa;
  • determinacija, izolacija i cuvanje aktivnih sastojaka aromatskog i Ijekovitog bilja mediteranskog podneblja.